Skupina “Bubamare” na zanimljiv način obilježila Dan žena

Srednja vrtićka skupina “Bubamare” ove je godine na poseban način obilježila 8.ožujka, Međunarodni dan žena: uputili smo poziv majkama, zaposlenim ženama, da nas posjete u našoj skupini i upoznaju sa svojim zanimanjem. Pozivu su se odazvale tri majke: gđa. Bagara, medicinska sestra, gđa. Matoković, farmaceutkinja te gđa. Marinić, agronom.

Prvi dan, 7.ožujka, ugostili smo najprije gđu. Bagara,  medicinsku sestru, koja nas je veoma zorno upoznala sa svojim zanimanjem. Imali smo priliku vidjeti čemu služe „leptirići“, ali i dobiti ih na ruku, vidjeti kako se prima infuzija, kako se vadi krv, kako „otvoriti“ zatvorene dišne putove, kako se inhalirati, kako se pacijenti uspavaju prije operacije, kako zbrinuti i previti ranu…

Bilo je tu mnogo nama novih i nepoznatih materijala za koje smo naučili čemu služe, kako se koriste, a prije svega, upoznajući ih, razbili smo naše strahove od istih.

Gotovo svi su na kraju poželjeli biti medicinski tehničari kada odrastu, a igre medicinskim rekvizitima potrajat će još danima.

U nastavku tog istog dana posjetila nas je gđa. Matoković, farmaceutkinja. I ona nam je donijela nekoliko rekvizita koje koristi u svom poslu u ljekarni. Pokazala nam je kako se spravlja sirup, zatim nam je smiješala jednu neutralnu kremicu koju smo mogli i mi miješati, pomirisati, a zatim i namazati na ruke. Pokazala nam je kako se otapaju šumeće tablete, kako izgledaju tablete za odrasle, ali i pokus s obojanom vodom, uljem i šumećom tabletom. Najveći naglasak u svakom trenutku je bio na tome da lijekovi nisu slatkiši, da lijekove moramo koristiti kada smo bolesni iako su nam možda neukusni, da se ne smiju nekontrolirano koristiti te da se moramo držati uputstava liječnika i ljekarnika.

Na kraju nas je majka-ljekarnica počastila multivitaminskim čokoladicama, pa smo se uvjerili da lijek može biti i ukusan, ali i tada se mora uzimati strogo kontrolirano i pravilno dozirano. Druženje smo završili igrom ljekarne, a istu igru nastavit ćemo sigurno i u narednim danima.

8.ožujka posjetila nas je gđa. Marinić, po struci agronom te nas je upoznala sa svojim zanimanjem. Pričala nam je o povrću, voću, sadnji i sijanju istoga te brizi za zdravlje biljaka. Donijela nam je i dvije slikovnice u kojima su prikazane razne vrste povrća te kako ono raste od sjemenke do ploda. Pripremila je i bojanke-slike povrća koje su djeca prepoznavala, bojala, a zatim ih zalijepila na zajednički plakat.

Po završetku ovoga dijela izašli smo van, u dvorište, gdje su nas čekali novi materijali za rad: sadnice cvijeća i jagoda te sjemenke mrkve, peršina i salate, ali i alatke za rad. Sve su to vrijedne ručice “Bubamara”, pod stručnim vodstvom agronoma, posijale, posadile i zalile. Sada je naš vanjski prostor oplemenjen novim biljkama koje ćemo dalje njegovati i zalijevati, a  ako se neka biljka razboli, znamo da trebamo potražiti stručnu pomoć agronoma.

Bila su ovo dva posebna dana, puna prekrasnog druženja, ali i mnogih novih spoznaja. Majkama koje su nas posjetile zahvalili smo čestitkom te prigodnom pjesmicom i recitacijom. Ovim putem još im jednom zahvaljujemo što su odvojile dio svoga vremena i posvetile ga nama te nas veoma zorno upoznale sa svojim zanimanjima.

A njima i svim ostalim majkama i ženama upućujemo ove stihove:

 MOJA MAMA

MOJA JE MAMA ŽENA,

VEOMA ZAPOSLENA,

I VELIKA JE ULOGA NJENA:

MORA NA POSLU RADITI,

ALI I MENE GLADITI,

MORA RUČAK KUHATI,

ALI I MOJE PRIČE SLUŠATI,

MORA RUBLJE PRATI,

ALI I ODGOVORE NA MOJA PITANJA ZNATI!

I TAKO TO IZ DANA U DAN TRAJE,

A SNAGU ZA SVE

MOJA JOJ LJUBAV DAJE!