O NAMA


Dječji vrtić Grlica sa samostalnim radom, kao samostalna ustanova, započeo je 1. listopada 1999. godine.

Vrtić u Bilju postojao je i ranije, no djelovao je u sastavu škole, od 1982. – 1991., odnosno do početka Domovinskog rata. Nakon mirne reintegracije i povratka, Općina Bilje osniva Dječji vrtić Grlica kao samostalnu ustanovu, a i dalje ostaje smješten u prostoru škole.

Otada do danas rastao je, širio se i napredovao te se tijekom godina ukazala potreba za većim prostorom. Godine 2014. izgrađen je novi vrtić kao samostalni objekt te je matični vrtić u Bilju otada na novoj adresi u novom, samostalnom objektu.

Osim matičnog vrtića u Bilju, u sastavu Dječjeg vrtića Grlica nalaze se i tri područna vrtića – Kopačevo, Vardarac i Lug. Posebnost naših područnih vrtića je provođenje programa na jeziku nacionalnih manjina, odnosno dvojezični program – hrvatski i mađarski.

Matični vrtić u Bilju prosječno godišnje pohađa od 117 do 129 djece, a područne vrtiće u Vardarcu, Kopačevu i Lugu prosječno između 36 i 49 djece.

Područni vrtići u Lugu i Vardarcu smješteni su u prostorima osnovnih škola u svojim mjestima, a područni vrtić u Kopačevu 2. listopada 2020. godine uselio je u novi objekt, koji će, prema potrebama, biti u mogućnosti primiti veći broj djece, tako da napredak i rast idu dalje.

Osim primarnog programa, svake godine organiziramo i program predškole za djecu koja nisu pohađala dječji vrtić, a broj djece u predškoli je iz godine u godinu manji, jer se povećava obuhvat djece predškolskog uzrasta primarnim programom.

Radimo na njegovanju kulturne baštine i vrlo se ponosimo našom folklornom skupinom, koja je čest sudionik različitih manifestacija, a u planu je i verifikacija programa njegovanja tradicijske kulture i folklora. Kroz uspješnu suradnju s vanjskim suradnicima djeci u našem vrtiću omogućeno je rano učenje engleskog jezika te kraći program gimnastike. Također, naglasak stavljamo na odgovoran odnos prema prirodi, odnosno odgoj za održivi razvoj.

Ponosni smo što je naš vrtić aktivan i prepoznatljiv član i ravnopravni sudionik u svojoj lokalnoj zajednici. Redovito se uključujemo u različita javna događanja, a često ih i organiziramo, želeći vrtić, odnosno djecu, od najmlađih dana uključiti u rad zajednice.

Ponosni smo na dobru suradnju koju imamo s roditeljima i koje nastojimo sve više uključiti u naš rad jer imamo zajednički cilj, a to su uspješna, zadovoljna i sretna djeca.

Različitim aktivnostima nastojimo široj javnosti prikazati rad našega vrtića te skrenuti pozornost na važnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Važno je istaknuti odličnu suradnju koju Vrtić ima s Osnivačem, Općinom Bilje, koja nas podržava u našem radu i svim našim planovima i projektima.

Najveća snaga i pokretač razvoja vrtića, njegove su djelatnice. Neke djelatnice dio su ovoga vrtića od njegovih prvih dana, ali kako je vrtić rastao, povećavao se broj djece i shodno tome i broj djelatnika, tako da imamo i brojne nove snage.

Vrtić je mjesto pozitivne energije, dobre volje i nasmijanih lica. A biti odgojitelj u vrtiću zasigurno jedno od najljepših zanimanja na svijetu.

Naša su misija i naš zadatak uspješna i zadovoljna djeca. A da bi bili uspješni, kako bi mogli zdravo rasti i razvijati se, moraju, prije svega, biti sretni. Stoga je naš najvažniji zadatak da se svi u našem vrtiću dobro osjećaju i rado nam dolaze.

A za sretnu i nasmijanu djecu, potrebne su sretne i nasmijane odgojiteljice, kao i ostale djelatnice. Naše su djelatnice, u želji da podijele malo humora i smijeha, osmislile prigodni, ”vrtićki bećarac”, koji ovim putem dijelimo sa svima vama:

VRTIĆKI BEĆARAC

HVALJEN ISUS, OJ BARANJSKI SVIJETE, (2X)

POZDRAV ŠALJU SVE VRTIĆKE TETE! (2X)

TU U BILJU GRLICA JE JEDNA, (2X)

SAM’ DA ZNATE, TA JE ZLATA VRIJEDNA! (2X)

TU NAM DJECU DOVODE OD JUTRA, (2X),

DO POPODNE PA OPET OD SUTRA! (2X)

TU JE DJECI BORAVIT MILINA, (2X),

IGRA, PJESMA, HRANA UVIJEK FINA! (2X)

TU IH TETE VOLE, UČE, MAZE, (2X),

K’O ROĐENU SVOJU DJECU PAZE! (2X)

AL’ JE NEKAD SLIČNO K’O KOD KUĆE, (2X)

PA SE S NJIMA NATEŽU I MUČE! (2X)

AL’ JE TETA SVE MANJE I MANJE, (2X),

OTIŠLE SU SVE U DRUGO STANJE! (2X)

MILI BOŽE, I NA TOM’ TI HVALA, (2X),

MA RAST ĆE OVA ZEMLJA NAŠA MALA! (2X)

Ravnateljica DV Grlica

Ivana Bošnjaković, prof.