U DV Grlica završen ciklus radionica za podršku roditeljstvu “Rastimo zajedno”.

U našem vrtiću je u proteklom tjednu održana posljednja u nizu radionica RASTIMO ZAJEDNO -podrška roditeljstvu, koje su se održavale pod pokroviteljstvom UNICEF-a.

Bilo je ukupno dvanaest radionica u koje je bilo uključeno devet majki djece u najranijoj dobi.

U početku smo mi, voditeljice, bile malo razočarane relativno slabim odazivom roditelja, no vrlo brzo smo zaključile da smo dobile malo, ali odabrano društvo. Uz sve obveze današnjih mladih i zaposlenih roditelja, ove su majke svaki tjedan odvojile dva do tri sata kako bi se dodatno educirale i postale što bolji, efikasniji i zadovoljniji roditelji. A time, naravno, dobivamo i sretniju i zadovoljniju djecu.

Presretne smo što smo uspjele kod polaznica osvijestiti koliko je zapravo malo truda i sitnih promjena u nastupu prema djeci i u međusobnoj komunikaciji potrebno uložiti i učiniti da bismo došli do velikih rezultata. Poseban poticaj u radu su nam bile svakodnevne povratne informacije naših polaznica:

  • „Poradila sam na osnaživanju mog djeteta, više toga joj pustim da sama radi i pokušava i obje smo zadovoljne!“
  • „Počela sam joj čitati prije spavanja, nevjerojatna promjena!“
  • „Pokazujem djetetu da razumijem njegove osjećaje, ali i ja iskazujem svoje!“
  • „Ove JA poruke su pravo čudo!“
  • „Sada sam aktivni slušač svoga djeteta!“
  • „Kada me dijete treba, ostavljam sve što mogu toga trena i poslušam ga, oboje smo zadovoljniji!“
  • „Dajem djetetu povratnu informaciju, ali ne samo SUPER, već obrazložim što je dobro, a što ne!“
  • „Pa gdje ste bili prije, ovo mi je nedostajalo!“

…i još mnogo sličnih svakodnevnih iskaza naših polaznica bile su nam najbolji putokaz da dobro radimo i da smo svi zajedno na pravom putu.

A na pitanje što bi promijenile u radionicama, odgovori su bili uglavnom da ne bi ništa mijenjali, samo bi željeli da duže traju i da ih ima više.

Žalosne što je kraj, polaznice su nam poručile da samo tako nastavimo, da pomognemo i drugim roditeljima na putu odrastanja njihove djece, ali da i njih, koje su već pohađale radionice, ne zaboravimo: izrazile su želju da se i dalje povremeno sastajemo, pogotovo ako osjete potrebu za našom pomoći.

Na zadnjoj radionici bilo je i posebno svečano, jer su svim polaznicama uručene diplome o završenom ciklusu radionica RASTIMO ZAJEDNO!

I tako, uz obećanje da ćemo se povremeno ponovo okupljati, još jedan ciklus smo priveli kraju!

                                                                              Voditeljice:   Marinela Bagarić i  Zvjezdana Radetić