Počela je nova pedagoška godina…

POČELA JE NOVA PEDAGOŠKA GODINA…

Dok nas ljeto mazi svojim posljednjim toplim, ali ipak sve kraćim danima, vratili smo se svi polako u naš lijepi vrtić. Po sedmi puta u ovoj šarenoj, nama dragoj zgradi, započinjemo novu pedagošku godinu.  Mnogo dječice svih uzrasta vratilo se ponovo svojim odgojiteljicama, ali ovoga puta nešto stariji, pa su se, sukladno tome, preselili nešto bliže izlaznim vratima vrtića-vratima koja vode u školu.

Ali u prvu sobu, sobu predviđenu za najmlađi uzrast, ušla su neka nova djeca. Djeca stara tek godinu ili nešto malo više. Djeca na malenim, nesigurnim nožicama, na kojima su ušli, ili bolje reći upuzali u sobu. Djeca s visoko podignutim  ručicama koje kao da zovu: „Drži me, mazi me, ne ispuštaj me!“ . Djeca širom otvorenih okica koje su na trenutak nasmijane, a već naredni trenutak pune suza za roditeljima. Djeca otvorena srca za sklapanje novih prijateljstava, od kojih će neka, nadamo se, potrajati do duboko u odraslu dob.

Krenuli su u svoju „prvu školu života“ baš ove godine, kada svi živimo i radimo po nekim novim pravilima, kada nam je svima  nešto „novo normalno“. Tako je i njihov prvi kontakt s odgojiteljicama prošao na jedan sasvim novi način, vani, na dvorištu vrtića, pod maskama… A već naredni dan bili smo zajedno u našoj sobi dnevnog boravka.

I počeli su  naši zajednički dani. Dani koji započinju pomalo bolnim odvajanjem od roditelja, a nastavljaju se upoznavanjem druge djece, odgojiteljica, ostalog osoblja, igračaka i opreme vrtića. I što se više družimo i bolje upoznajemo, ćešće su im lica nasmijana, a iz širom otvorenih očiju viri znatiželja za sve što ih okružuje. Još ne znaju postaviti pitanja, ali njihovi pogledi govore više od riječi.

A mi, odgojiteljice, smo ovdje da odgovorimo na svako njihovo pitanje, da ih upoznajemo sa svijetom koji nas okružuje, da prepoznamo i zadovoljimo sve njihove potrebe, da ih mazimo, ali i odgajamo, da im pomognemo savladati prve korake, prve riječi, prve rečenice, da im pričamo priče, pjevamo pjesmice… jednom riječju da im pomognemo u odrastanju i da, u suradnji  s roditeljima, potičemo njihov kompletan psihofizički razvoj.