U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

 

Draga djeco i roditelji, evo nas ponovo zajedno! U ovom tjednu posebno ćemo se pozabaviti pokretom i tjelesnim aktivnostima, a sve to vezano uz Svjetski dan sporta koji se obilježava 29. svibnja ove godine. Uključivanjem i masovnim sudjelovanjem baš ovoga dana u nekoj tjelesnoj aktivnosti, od koje srce brže kuca, poput hodanja, trčanja, vožnje biciklom, rolanja, plivanja ili raznih igara svi ljudi cijeloga svijeta pokazuju svoj entuzijazam i pozitivan stav prema zdravom, aktivnom i kreativnom načinu života. Budimo i mi dio ove priče.

 

Sport je univerzalno sredstvo razumijevanja i suradnje među ljudima u cilju tjelesnog i duhovnog odgoja , vitalnosti i zdravlja, socijalnog odnosa i stavova te unaprjeđenja kvalitete života. Sportom se trebamo baviti svi mi, bez obzira na uzrast i spol, zbog zdravlja i razvijanja tijela, poboljšanja sposobnosti, razvijanja natjecateljskog duha ili samo iz razonode.

 

DOBROBITI PROVOĐENJA TJELESNIH AKTIVNOSTI ZA RAZVOJ DJETETA:

          Jačanje organizma i očuvanje dječjeg zdravlja

          Doprinos razvoju pojma o vlastitoj tjelesnosti te o prostoru i vremenu

          Doprinos znanju i iskustvu o svom „tjelesnom ja“

          Razvijanje sposobnosti svjesne kontrole svog ponašanja

          Razvoj moralne odgovornosti

          Stvaranje navike zdravog življenja koje se prenose u život i usvajaju elementi pojedinih sportova, te razvija ljubav i interes za bavljenje sportom

 

GDJE PROVODITI TJELESNE AKTIVNOSTI?

          U kući, u dječjoj sobi, dnevnom boravku, hodniku, neka roditelji otvore prozor, kako bi se osiguralo dovoljno svježeg zraka

          U dvorištu, na terasi, na travnjaku…

          Na livadi…

          Na dječjem igralištu…

          U dvoranama za sportske aktivnosti ili specijaliziranim igralištima…

 

 

ZA MLAĐI UZRAST( 1-3 )

 • Puzanje i provlačenje, vježbe za razvoj koordinacije, ravnoteže i gibljivosti

A vi, djeco, krenite!

 

      

 

 • Mišić Bucko – pričamo priču

Sad kada ste se lijepo razgibali, možete se malo odmoriti i poslušati priču o mišiću Bucku koji nije volio vježbati. Utišajte se, umirite, poslušajte svoje disanje… Čujete li, možda, još neke zvukove? Možda ćete i vi čuti malenog mišića kako negdje šuška… A sada poslušajte priču:

U jednoj staroj kući, u kutu smočnice, sasvim dolje pri podu, nalazila se u zidu malena rupa. Toliko malena da ni loptica nije mogla proći kroz nju. Ali, dovoljno velika da kroz nju prolaze njezini stanovnici – mišja obitelj Mišić. Bili su tu tata Miš, mama Mišica, kćerka Mrvica i sin Bucko. Živjeli su sretni i zadovoljni u svom malom mišjem stanu. Kroz malenu rupu – vrata svoje kućice – odlazili su u veliki svijet, u smočnicu u kojoj je uvijek bilo ukusne hrane za njih. Nalazile su se tu police pune brašna, šećera, tijesta, riže, graha, ali i keksa, bombona i čokolade. Na najvišoj polici bile su obješene ukusne kobasice i jedna velika slanina. Ovdje, u ovoj smočnici, bilo je zapravo cijelo obilje hrane za našu obitelj Mišić.

Najčešće je mama Mišica odlazila po hranu. Ponekad, kada je trebalo donijeti više hrane, odlazio je tata Miš, jer je on imao snažne mišiće i bio puno jači od mame. A malena Mrvica i Bucko samo su se hranili i uživali.

Ali, nemojte misliti da maleni mišići samo jedu, igraju se i spavaju! Ne, oni isto moraju svašta naučiti. Moraju naučiti koja je hrana za njih dobra, a koja ne, tko im je prijatelj, a tko neprijatelj, kako nabaviti hranu, kako izbjeći opasnosti i još puno toga. A osim toga, moraju redovito vježbati, kako bi bili spretni, brzi i okretni.

Tako su i naši Mrvica i Bucko od svojih roditelja svašta učili, a svako jutro, kada se probude, morali su vježbati. Mrvica je obožavala vježbanje: poskočiti, preskočiti, trčati, okrenuti se, kolutati…joj, kako je to dobro! Ali Bucko nikako nije voli vježbati. Samo bi se zavukao u krevet, da ga mama ne vidi, i lijeno se protezao. I znate što se dogodilo? Mrvica je postala spretna i okretna mala mišica, a Bucko je iz dana u dan postajao sve deblji i deblji. Samo je jeo i sjedio ili ležao.

Došao je dan kada su Mrvica i Bucko postali dovoljno odrasli da sami pođu po hranu u smočnicu. A joooj, koje zadovoljstvo za Bucka koji je jako volio jesti. Kada je ušao u smočnicu nije znao što bi prije odabrao: šećer, bombon, keks, možda čokoladu!

A tek slasne kobasice na vrhu police! Ali, eto problema! Mrvica se bez puno muke popela na koju god policu je željela, a Bucko!? Pokušao je stići do prve police nakojoj je stajalo brašno i šećer, ali ne ide! Pokušao je poskočiti, ali opet ništa! Pokušao se verati po polici, ali samo što bi krenuo, tresnuo bi nazad na pod. Bio je jadan, nesretan i gladan. Nije mogao birati što će jesti, sjedio je dolje i čekao da mu seka Mrvica dobaci koji zalogaj hrane. I znate što je tada odlučio? ODLUČIO JE DA ĆE OD SADA SVAKI DAN MARLJIVO VJEŽBATI I POSTATI BRZ, SPRETAN I OKRETAN KAO I NJEGOVA SEKA.

I tako je i bilo. Svako jutro, čim bi se probudio, mali je mišić vrijedno vježbao. Postao je brz, spretan, bez problema se penjao po polici, skakao i trčao. Postao je lijepi, zgodni mišić, samo je ime ostalo i dalje isto-Bucko. Postao je zdrav i živio je duugo, duugo…

(Roditelji, prije priče pojasnite djeci nepoznate pojmove – SMOČNICA…)

 

 • Hodanje po crti – vježba za razvoj ravnoteže

Evo, isto kao i mišić iz priče i mi moramo vježbati ako želimo biti zdravi, spretni, brzi… Sada ćete hodati, ali na poseban način. Za ovo je također potrebna pomoć roditelja i malo krep trake ili krede, a može i samo komadić opeke. Ako stazu pravite u kući, najbolje je lijepiti krep traku, ona ne ostavlja trag po parketima i pločicama. Ako stazu pravite vani, na betonu, može kredom ili komadićem opeke. I kada vam roditelji označe linije, djeco krenite! Pazite, pratite liniju!

 

 

 

 • Šarene loptice

Ovo hodanje u svim smjerovima sigurno vas je umorilo. Ako ste to radili u kući, lezite na pod, zažmirite, duboko dišite, zamislite da ste otišli na lijepu šarenu livadu. Ako ste hodali vani, u dvorištu, sjedite na travu, zagledajte se u zelenilo trave i uživajte u toj prekrasnoj boji.

A sada jedna veoma vesela i šarena aktivnost!

Uzmite više loptica različite veličine. A roditelji neka pripreme u posude različite boje te jednu veliku kartonsku kutiju, veliki karton ili možda neki zid koji je „tužan“ i treba mu osvježenja. Loptice umočite u boju te njima gađajte metu ( kartonska kutija, karton ili zid). Metu ne smijete promašiti, a nastat će jedna predivna, šarena slika. Ali pazite, i vi ćete se sigurno obojati, zato svakako morate obući staru odjeću. Uživajte!

 

 

 

 

 

 

SREDNJI UZRAST ( 3-5 GODINA)

 

 • Mi smo „životinje“

Sva djeca jako vole životinje, vjerujem i vi! Za početak, nabrojite životinje koje znate, koje ste vidjeli oko kuće, u šumi, u ZOO vrtu… Odaberite jednu, koja vam se najviše sviđa, i opišite ju! Kako izgleda? Koliko je velika, koliko nogu ima, čime joj je pokriveno tijelo, ima li malu ili veliku glavu, kakve uši, ima li možda rogove? Znate li, možda, gdje živi? Ako ne znate, neka vam roditelji pomognu da pronađete gdje živi ta životinja, a možete ju pogledati i u knjizi o životinjama ili na internetu.

A sada, pokušajte „glumiti“ pojedine životinje!

 

Žaba- djeca skaču oponašajući skok žabe(dvorište,park ili kuća)

Rak- dijete se osloni na ruke i noge, ali podigne trup te se kreće unatrag ili unaprijed poput raka.

Medo- dijete se postavi četveronoške, podignute stražnjice te se kreće izmjenjujući suprotnu ruku i suprotnu nogu

 

Magarac- dijete se osloni na ruke na podlogu iz stojećeg stava te noge ispuca iza sebe

 

 

Morska zvijezda- dijete skače šireći ruke i noge u isto vrijeme

 

Patka- dijete se spusti u čučanj i hoda u čučnju

Dok „glumite“ pojedine životinje, pokušajte ih oponašati glasom!

Kako se glasa žaba, kako patka, a kako magarac.

Kako zovemo glasanje medvjeda? (brundanje)

Glasaju li se nekako morska zvijezda i rak?

OTPJEVAJTE pjesmicu PATAK!

(Ide, ide patak, na daleki put, repić mu je kratak, kljun je njegov žut,                                                      kao vojnik stupa, trata, rata, ta, ide pa se kupa, kva, kva kva, kva kva!)

Evo i jedne zagonetke:   ŠUMOM BRUNDA CIJELI DAN, VESEO I RAZIGRAN,

                                           ŠULJA SE I SVUDA GLEDA NE BI LI NEGDJE NAŠAO MEDA!   (medo)

 • Veseli tenis

Zamolite roditelje da vam pronađu od prethodnog rođendana preostale papirnate tanjuriće i koji balon. Uzmite boje, može drvene, flomastere, tempere ili vodene i obojajte kartonski tanjurić, neka bude što šareniji, ili možda netko voli jednobojni! Ako nemate papirnate tanjuriće, zamolite roditelje da vam od tvrđeg kartona izrežu malo veći krug (veličine reketa) te ga obojajte po želji.

Kada se boja osušila, zalijepite tanjurić ili izrezani karton na drveni štapić ili kartonski tuljak od role papirnatih ručnika i dobili ste reket za balone. Sada još samo treba napuhati balone i igra može započeti.

Imenujte koje je boje balon kojim igrate! Imenujte koje ste boje upotrijebili bojajući rekete!

Brojite koliko puta možete udariti balon, a da vam ne padne! Možete li do 10?

 

 

 

   

 • Pehari

Svaki pobjednik zaslužuje pehar ili medalju, pa neka tako bude i kada odigrate tenis s bratom ili sestrom (ili s roditeljima). A pehar možete načiniti ovako: spojite dvije plastične čaše (preostale također od nekog rođendana), obojajte ih po želji te ih ukrasite kolaž papirom, markerima, ukrasnim vrpcama i slično, već kako vi želite.

 

 

 

 

STARIJI UZRAST (5-7 GODINA)

 • Opće pripremne vježbe

https://youtu.be/oc4QS2USKmk

Svako jutro dobro je razgibati se ili ako se bavite nekim sportom, potrebno je prije treninga, zagrijati se. Za to su nam upravo dobro došle ove opće pripremne vježbe. Radite ih vrijedno, svaki dan, pokušajte pratiti da ih izvodite točno kako je prikazano. Brojite zajedno dok vježbate i budite uporni, jer samo upornim radom možemo nešto postići. A vi sigurno želite biti dobri i veliki sportaši kao naši nogometaši ili možda rukometaši!

 

 • Kviz

Kada već spominjemo nogomet, pokušajte nabrojati nekoliko naših poznatih nogometaša!

Nabrojite nekoliko poznatih rukometaša!

Nabrojite nekoliko sportova koji se igraju EKIPNO!

Nabrojite sportove u i na vodi!

Ima li sportova na snijegu, koji su?

Gdje se igra košarka?

Kako se zove mjesto gdje se igra nogomet?

Igra li se rukomet na STADIONU?

Koliko igrača čini nogometnu ekipu?

(Roditelji, pojasnite djeci nepoznate pojmove –EKIPA- STADION…)

 

 • Školica

Nakon što ste sada malo razgibali i mozak, možemo se vratiti razgibavanju tijela! ŠKOLICA -igra koju smo mi, stariji, jako puno igrali. Igra se vani, a možda će vam trebati mala pomoć roditelja. U dvorištu kredama u boji ili ciglicom iscrtajte školicu. Ispišite brojeve u pojedina polja. Pronađite jedan kamenčić za igru. Bacite kamenčić u određeno polje i školica može početi.

Pratite brojeve, idete redom, od 1 do 10. Morate biti precizni u bacanju kamenčića, ali i u skakanju na jednoj nozi. Ne smijete stati na crtu!

 

 

 • Izmisli priču

Nakon što ste malo razgibali tijelo u Školici, idemo ponovo malo razgibati mozak. Sjedite u dvorište na travu, umirite se, duboko dišite, udahnite na nos, tako jako da vam trbuščić naraste, a izdahnite na usta, polako…tako ponovite nekoliko puta. Jeste li, udišući duboko, osjetili neke mirise koji dolaze iz okoline (cvijeće, trava, pokošena trava, ručak koji mama kuha…)? prepoznajte ih!

Pogledajte oko sebe i pokušajte imenovati cvijeće ili predmete koje vidite! Ima li nešto čemu ne znate naziv? Pitajte roditelje!

A sada priča! Ali ovaj puta vi pričate roditeljima! O čemu? EVO:

JA, POZNATI NOGOMETAŠ

KAKO SAM ZABIO GOL

SKIJANJE NA PLANINI

Zamišljajte, razmišljajte, pustite mašti na volju, neka priča teče…

 

 

 

 

 

 

 • Kuglanje

Ovu igru možete igrati vani, u dvorištu, a može i u kući, ako je ružno vrijeme. Potrebne su vam prazne plastične boce, marker i teniska ili neka druga loptica.

Na prazne plastične boce markerom napišite brojeve ( do 10 ). Kotrljajući lopticu po podu pokušajte srušiti što više boca. Trebate izbrojati koliko je boca srušeno te koliko ih je ostalo. Pobjednik je onaj tko sruši više boca.

Drugi oblik igre je da zbrajate bodove koji su vam napisani na bocama te bilježite na papir svoj rezultat. Isto tako bilježi i protivnik, pobjednik je onaj tko osvoji više bodova.

Za pobjednika možete izraditi PEHAR od plastičnih čaša (pogledajte u aktivnostima za srednji uzrast).

 

 

 

 

 • Olimpijada

Sigurno ste čuli za OLIMPIJADU. Zamolite roditelje da vam malo pojasne kakvo je to natjecanje, tko može sudjelovati, a neki od vas su imali sreću da su prošle godine sudjelovali na OLIMPIJADI DJEČJIH VRTIĆA u Našicama, prisjetite se! Zamolite roditelje da pronađu fotografije s tog zbivanja (u mobitelu), pa ih zajedno pogledajte! Prisjetite u kojim disciplinama ste se vi, djeca, natjecali!

POSLUŠAJTE na YouTube-u pjesmu IGRAJ MOJA HRVATSKA !

 

ZAIGRAJTE NA SLOVO, NA SLOVO (što još ima na slovo O)

 

 

Na papiru nacrtajte znak olimpijade. Ako ne možete sami, neka vam pomognu roditelji. Ukrasite ga gužvicama papira u odgovarajućoj boji ili komadićima kolaž papira.

 

 

 

ZA SVE:

 

   

 

Roditelji koji žele mogu izmjeriti motoričke sposobnosti svoje djece te ih pratiti kroz neki vremenski period.

Npr.:

MJERENJE EKSPLOZIVNE SNAGE

          Skok u dalj- metar

KOORDINACIJA

          Provlačenje u nizu kroz tri obruča ( stolice)- unatrag-štoperica

PRECIZNOST

          Gađanje u metu- zbrajanje bodova

RAVNOTEŽE

          Stajanje na jednoj nozi- štoperica

BRZINA

          Pretrčati određenu dužinu- štoperica

 

 

 

Ovo je nekoliko naših prijedloga na temu sporta i tjelesnih aktivnosti. Vi ih možete provesti kako je napisano ili modificirati prema trenutnim mogućnostima i sposobnostima svoje djece.

BUDITE AKTIVNI I UŽIVAJTE!

 

 

Kedves Szülők! Kedves Gyerekek!

 

A boldog test a boldog lélek feltétele.

 

Heti témánk a sport, mivel május 26-a a sport világnapja lesz. Ehhez szeretnénk javasolni anyanyelvünkön is meséket, különböző mozgásos játékokat, dalokat, mondókákat és természetesen tornagyakorlatokat.

 

Ha odafigyelsz a testedre, egészséges maradhatsz, ami a boldogság alapja. Sokféle módon viselheted gondját a testednek:

 

          ha többet mozogsz, és kevesebbet ülsz egyhelyben.

 

          ha egészségesen táplálkozol (sok zöldség és gyümölcs, kevés cukor).

 

          ha eleget alszol.

 

A rendszeres testmozgás növeli az agy teljesítményét és önbizalmunkra is jó hatással van.

 

Kezdd el most! Próbáld ki a hullahoppkarikát, ugrálást és fuss egyhelyben egy percig, amilyen gyorsan csak bírsz. Hogy érzed magad utána? Kifogytál a szuszból? Éberebb vagy? Boldogabb vagy? Ezek mindegyike igaz?

 

Menjetek ki a szabadba: sétálni, játszani.

 

Válasszatok ki egy helyet, ahol elég hely van a mozgáshoz! Ez lehet egy kert, egy park, egy játszótér vagy éppen egy szoba otthon. A cél az, hogy végezd el mind a négy, itt leírt gyakorlatot. Ne felejts el számolni közben!

 

 1. 1.20 lépés helyben futás
 2. 2.15 csillagugrás
 3. 3.fél lábon ugrálás 20-szor
 4. 4.lábujjérintés 15-ször

 

Szüleid mérjék meg, mennyi ideig tart mind a négy sorozat! Próbáld mindennap elvégezni, és figyeld, hogyan javul az időd, ahogy egyre edzettebbé válsz.

 

Pár ajánlás a mindennapi tornához, amit közösen is végezhettek szüleitekkel:

 

 

Ha már jól elfáradtatok olvassatok, nézetek mesét: La Fontaine: A teknős és a nyúl, Steven Lisberger: Állatolimpia https://videakid.hu/videok/animacio/allatolimpia-teljes-mese-allat-IlpREprliO2PMUpN, Turbó csiga https://videa.hu/videok/film-animacio/turbo-csiga-teljes-film-magyarul-animacio-kaland-vigjatek-mzJEMBsUwV1f5jjG

 

NÉPI JÁTÉKOK közül is válogathattok:

 

 

 

 

 

 

 

 

                               e –   sik

 

 

 

 

 

 

Egyszer volt egy tulipán, tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.

 

 

 

TARKA UJJTÖRPÉK: a gyermek beledugja a mutatóujja végét a festékbe. Mutassátok meg neki, hogyan lehet vele ujjlenyomatot hagyni a papíron! És már kezdődhet is a tarka ujjtörpék versenye!

 

 

 

 

 

 

OVIOLIMPIA vagyis most nevezhetjük CSALÁDI OLIMPIÁNAK

 

Az ókori olimpiai játékok közül választhattok: diszkoszvetés (virágcserép-alátét), gerelyhajítás (seprűnyél), távolugrás, stadionfutás (udvaron körfutás). A győztes zöldág-koszorút kap a fejére és készíthetünk róla egy szobrot is agyagból.

 

A CÉLBADOBÓS JÁTÉK mindig nagy siker: leüthetünk konzervdobozokat, műanyag flakonokat (melyeket előtte ki is díszíthetünk) vagy beletalálhatunk vödrökbe is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Séták, kirándulások, biciklizések közben vegyétek észre a szép köveket és gyűjtsétek össze, mert nagyon sok játékhoz, tornagyakorlathoz fel lehet őket használni. Pár játékötlet kavicsokkal:

 

          kődobó– minden gyermek imád kavicsokat dobálni, ezért ennek a játéknak biztosan sikere lesz. Gyűjtsünk össze 5 nagyobb és 5 kisebb lapos követ! A nagyobbakat sorban lerakjuk egymás mellé, és mindegyikre ráteszünk egy kicsit. Most már csak dobókavicsokat kell találnunk, egy megadott távolságból le kell lökni, dobni a nagy kövekről a kicsiket. Ennek a másik változata, ahol a kisebb kavicsokra békákat festünk és úgy tesszük a nagyobb kövekre. Egy nagyobb hosszú, rugalmas vékony léccel (mintha a gólya csőre volna) próbáljuk leütni a békát a kőről.

 

          kavicsok– 21 kavicsra van szükségetek. két játékos játszik, akik felváltva vehetnek fel a középen lévő kavicsokból, egyszerre mindig csak 1,2, vagy 3 darabot. a játék a kavicsok elfogyásáig tart, az a győztes, aki az utolsó kavicso(ka)t veszi fel. Ez nem igazi torna, de az agyadat megmozgatja, fejleszti a logikus gondolkodást, figyelemkoncentrációt és a számlálást.

 

          tapogatózó utca– kis köveket vagy babzsákokat egymás mögé lerakva utat alakítunk ki a szobában vagy udvaron. A gyermek leveszi a cipőjét és a zokniját, és kőről kőre halad. Néha kis lépéseket kell tenni, máskor nagyokat. Azután az egészet megismételheti bekötött szemmel. Fejleszti az egyensúlyérzéket és serkenti a lábak vérkeringését is (talp masszázs)

 

          sivatagi túra– ha meguntátok az ugróiskolát, készítsétek el a következő játékot. Ha nincs kagylótok, helyettesítsétek ágakkal, kavicsokkal……

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ehhez a témához is jó szórakozást kívánunk!