Život u bari

 

Draga djeco i roditelji, nakon prošlotjedne šetnje livadom za ovaj tjedan predlažemo vam odlazak do Kopačkog rita.

Vjerojatno ste tamo bili već puno puta, ali sada, nakon što je duže vrijeme i Kopački rit bio zatvoren, treba pogledati ima li tamo kakvih promjena. Odaberite lijepi sunčani dan i krenite.

Laganim koracima prošetajte mostovima iznad bare. Budite posebno tihi, kako ne biste prestrašili ptice i ostale životinje koje žive ovdje. Dobro osluhnite što se čuje: možda glasanje ptica, možda kreketanje žaba, ako puše vjetar, poslušajte glazbu koju stvara prolazeći kroz granje drveća…

Pogledajte prekrasne boje koje vas okružuju: zelene krošnje drveća koje se spuštaju gotovo do vode, plavo-zelenu boju vode, zelenu boju listova lopoča i plavetnilo vedrog neba. Svakako dobro otvorite oči kako biste zapazili malene stanovnike bare: puževe koji su upravo krenuli u šetnju, sitne žabice koje skakuću s jednog lista lopoča na drugi, možda zmiju kako pliva po vodi, gnijezdo labuda na vodi, kormorane koji neumorno nadlijeću baru u potrazi za hranom…

Mostovi će vas dovesti do pristaništa za brod na jezeru Sakadaš. Prošetajte se pješčanom obalom. Dotaknite topli pijesak, uhvatite ga u ruku, osjetite njegovu mekoću, pustite da vam lagano curi između prstiju. Uz samu vodu zahvatite mokri pijesak ili zemlju, stisnite u ruci, osjetite kako vam klizi iz šake. Opipajte vodu, da li je još uvijek hladna? Ako ste hrabri, uhvatite malenu žabicu, držite ju u ruci, osjetite glatkoću njene kože i grebanje malenih nožica po vašem dlanu, a zatim ju pustite da se vrati svojim prijateljima.

Udahnite duboko i osjetite miris vode, mokre zemlje, bare… Iz daljine će do vas možda doprijeti i miris rascvjetalih bagrema. A ako dođete do bagrema, uberite nekoliko cvjetova (samo ako su udaljeni od ceste i nezagađeni), poskidajte ih sa stapki i pojedite – jestivi su, veoma su slatki i ukusni, nekada su, vašim bakama i djedovima, bili jedna od prirodnih poslastica.

ZA NAJMLAĐI UZRAST (1-3 GODINE)

 • Šetnja uz baru- hodajte po mostiću sitnim koracima, polako, kao maleni puž. A zatim kao roda, podižući nogu visoko. Pokušajte stajati na jednoj nozi, kao roda. Zatim nastavite dugim koracima… Hodajte po stepenicama podižući noge naizmjenično. Trčite travom po nasipu!
 • Roda i žabe– pokretna igra

Na pijesku ili zemlji neka roditelji nacrtaju krug koji će biti bara u koju se skriva žabica. Roda je odrasla osoba, dijete je žaba. Roda lovi žabu koja može pobjeći u svoju baricu. Pokušajte zamijeniti uloge!

 • Tko to živi u bari – likovna aktivnost

Za ovu aktivnost potreban vam je bijeli papir, tempera, krumpir, spužva ili stiropor.

Kada dođete kući načinite sliku koja će vas podsjećati na ovu šetnju. Za početak možete obojati cijeli papir bojama za prste u plavu boju, zatim otiskom ruke u zelenoj boji možete dobiti drveće. Roditelji će od krompira, spužve ili stiropora izraditi oblik ribe, žabe, zmije, a vi, dječice, umočit ćete lik u temperu i načiniti otisak.

 • Skačemo kao žabice, plivamo kao ribice– tjelesna je aktivnost koju možete provoditi kod kuće kad god se sjetite ove ugodne šetnje, žabice mogu skakutati i po dvorištu i po sobi, a ribice neka zaplivaju samo u sobi na tepihu.

ZA SREDNJI UZRAST (3-5 GODINA)

 • Šetnja uz baru – hodajte tiho, da ne preplašite životinje i da ne remetite njihov mir. Po mostiću pokušajte hodati tako da stanete samo na svaku treću dasku. Hodajte na prstima, zatim na petama. Kada dođete do kraja mostića i penjete se stepenicama na nasip, pokušajte skočiti sa treće stepenice dolje.
 • Stanovnici bare– upoznajmo ih

Šetajući pokušajte zapaziti što više životinjica kojima je bara dom. Osim žabica i zmija obratite pozornost na kukce – iznad bare sigurno ćete vidjeti koji „helikopter“ kako lagano lebdi iznad vode. Možda spazite mušice, manje i veće, a na zemlji potražite mravinjak.

 • Roda, žaba i komarac – pokretna igra

Kada dođete do veće čistine zaigrajte svi zajedno ovu zanimljivu igru: potrebna su najmanje tri igrača, roda, žaba, komarac, a igra se tako da roda lovi žabu, žaba lovi komarca. Još je zanimljivije ako je veće društvo te više roda, žaba i komaraca.

 • Životinje bare- likovna aktivnost

Kada dođete kući pokušajte neku od životinja bare načiniti od plastelina. Za ovu aktivnost roditelji mogu načiniti domaći plastelin.

(RECEPT ZA DOMAĆI PLASTELIN: – 2 šalice vode

                                                           – 2 šalice brašna

                                                           – 1 šalica soli

                                                           – 1 žlica ulja

                                                          – 2 žličice limunske kiseline

                                                           – boje po želji

Izmješajte suhe sastojke i sipajte ih u hladnu vodu, dodajte ulje, dobro promiješajte i kuhajte dok se ne zgusne i dok ne dobijete podatnu masu koja se ne lijepi za ruke. Istresite iz posude, dobro izmijesite, a zatim možete, po želji, obojati prehrambenim bojama ili temperama.)

 • Mala matematika– matematičko-spoznajna aktivnost

Za ovu aktivnost trebaju vam plasične čaše na koje neka vaši roditelji napišu brojeve od 1 do 6 i kamenčići koje ćete donijeti iz šetnje. Zadatak je da u svaku čašu stavite onoliko kamenčića koliko je napisano.

 • A evo i jedne brojalice. Kratka je i zanimljiva, možete ju naučiti te se njome razbrojavati kada određujete tko će u pokretnoj igri biti roda, tko žaba, a tko komarac.

ZA STARIJI UZRAST (5-7 GODINA)

 

 • Park prirode Kopački rit

Razgovarajte s roditeljima što to znači „park prirode“.

Pokušajte, zajedno s roditeljima , potražiti koje sve životinje žive u Kopačkom ritu. Jer, kada budete šetali po ritu teško da ćete vidjeti sve te životinje, one su danju skrivene od pogleda posjetitelja.

Potražite njihove slike, pogledajte tko živi u šumi, tko u vodi, tko pored vode ili u zraku.

Provjerite znate li nazive svih tih životinja.

A nakon toga zaputite se u Kopački rit…

 • Šetnja uz baru

Kada šetate kroz Kopački rit hodajte polako i tiho, da ne preplašite njegove stanovnike. Dobro gledajte, možda ugledate žabe, zmiju ili kornjaču, možda u daljini srne ili divlje svinje, ali ono što ćete sigurno vidjeti je mnoštvo ptica, prije svega kormorana, čaplji, možda poneka roda i mnoštvo kukaca.

Pogledajte hotele za kukce na ulazu u Kopački rit.

Zamolite roditelje da vam pročitaju (ili tko može, neka čita sam) tekstove o pojedinim životinjama napisane na pločama postavljenim uz šetnicu.

 • Žaba – proučimo izgled žabe

Ako ste dovoljno hrabri, ulovite žabicu u ruku. Opipajte joj kožu, pogledajte kakve ima oči, ima li uši, koliko nogu ima i jesu li jednako velike! Žabe se najčešće mogu naći u pijesku u blizini pristaništa za brod na jezeru Sakadaš. Pogledajte kako se kreće, hoda li ili skače?

 • Zagonetke

Evo i nekoliko pitalica za mudre glavice dok tražite baš ove životinje po ritu:

           RIBA

CIJELI ŽIVOT SAMO ŠUTIM,

ALI SE NE LJUTIM,

PLIVAM VJEŠTO, TIJELO MI SE GIBA,

A ZOVEM SE   ?                                                    

           ŽABA

JA SAM MALA KREKETAVA,

BARA MI JE DOM,

MUŠICA MI STRANA SLABA,

A IME MI   ?

             RODA

DUGIM KLJUNOM KLEPETALA,

ŽABICA SE NAPAPALA,

NA DUGIM NOGAMA HODA,

ZOVEMO JU   ?

             KOMARAC

MALI SAM, AL* ZUJIM JAKO,

KRVI PITI JAKO MI JE SLATKO.

ŽABICA ME JESTI VOLI,

OD NJE BJEŽIM ŽIVOT CIJELI.

BODEM JAKO, ALI NISAM JARAC,

MOJE IME JE     ?

             KORNJAČA

OKLOP IMAM TVRDI,

ON MI GLAVU ČUVA,

PO SPOROSTI JA SAM UVIJEK PRVA!

 • Razgibajmo se zajedno

Kada stignete do kraja mostića pred vama će biti stepenice koje vode na nasip. Pokušajte sunožno skočiti na svaku slijedeću stepenicu. Usput ih glasno brojite.

Na nasipu organizirajte utrku djece i roditelja. Pobjednik osvaja – možda sladoled!

Stanite u vrstu, zajedno roditelji i djeca, uhvatite se za ruke, raširite ruke i dobili ste dugu zmiju. Neka zmija vijugavo potrči po nasipu, ali pazite da se ne pokida!

 • Tko sve živi u vodi jezera Sakadaš

Kada pogledate vodu u jezeru, učinit će vam se da je bez života. Možda samo ugledate neku zmiju koja pliva uz rub vode tražeći sebi hranu. Ima i riba, ali velike su i pobjegnu od ljudi u dubinu, dalje od obale. Ali, u ovoj vodi živi još puno malenih, sitnih bića koja mi ne možemo vidjeti našim okom. Da biste to provjerili uzmite u jednu bočicu vode iz jezera (pazite pri tom da ne upadnete u vodu). Ako kod kuće imate dječji mikroskop ili barem povećalo, pogledajte kapljicu vode pod povećanjem, možda neko sitno biće ugledate u vodi. A ako i ne ugledate, izvršite pokus: ostavite bočicu s vodom da stoji nekoliko dana na terasi ili u dvorištu. Tada ju prinesite nosiću i ponjušite – sigurno jako smrdi! Znate li od čega? Svi mali sitni organizmi koji su živjeli u toj vodi, sada, izdvojeni iz jezera su uginuli i voda od toga smrdi! Tako ste ovim jednostavnim pokusom dokazali da u barskoj vodi ima bića koja su nevidljiva našem oku.

 • Zeleni zagonetni krajolik

Ovu aktivnost možete provesti po povratku kući. Potrebna vam je jedna kutija i mnogo prirodnina zelene boje. Kada završite aktivnost biti će vam jasno zašto pojedine životinje imaju boju svoje okoline.

 

                                                                

                                                                                                                                                                          

 • Lovac na zmije

Ovo je zanimljiva igra koju možete odigrati također po povratku kući, najbolje vani u dvorištu. Roditelj drži uže ispred sebe te ga pomiče lijevo-desno kao zmiju. Dijete treba preskakati uže da ga ne dotakne.

Ili druga varijanta: da dijete pokušava skočiti „zmiji“ na rep i tako ju uloviti.

 

 • Koliko nas je sada?

Za ovu aktivnost potrebno je prvo načiniti žabe od tuljaka wc papira i zelenog kolaž papira (može i od nekog drogog materijala, npr. od papira origami tehnikom, ali tu treba pomoć roditelja). Treba biti najmanje deset žabica. Od novinskog papira izrežemo list lopoča i postavimo žabice na njega. Žabice su nestašne i bježe. Roditelji govore koliko žaba je pobjeglo ili ih fizički miču s lista lopoča, a dijete treba izračunati ili izbrojati koliko ih ostaje – oduzimanje. Može i varijacija igre da se žabe vraćaju na list – zbrajanje.

                                  

 

ZA SVE UZRASTE:

 

                           https://youtu.be/jFwE9lOFNJI

Na YouTube-u možete pogledati i poslušati i pjesmicu ŽABLJI ZBOR.

NAPOMENA: ovo je samo prijedlog aktivnosti, a vi ih možete nadograđivati, mijenjati i obogatiti te prilagoditi uzrastu i mogućnostima baš vašeg djeteta.

Kedves Szülők! Kedves Gyerekek !

Szeretnénk folytatni a „Vízparton élő növények és állatok” téma feldolgozásához javaslatainkat, ötleteinket, anyanyelvünkön is.

                                                   „Gyöngy az idő,vándoroljunk

                                                     nincs szekerünk,bandukoljunk,

                                                     lassú folyó ága mellett

                                                     járjuk a halk fűzfa-berket.”

Weöres Sándor ismert verséből idéztünk és egyben e szép sorokkal ösztönöznénk a szülőket arra,hogy gyermekeikkel tartózkodjanak minél többet a friss levegőn,természet közelben.

 • Ismertessük meg a gyereket azzal a környezettel,amelyikben élnek,hívjuk fel figyelmüket annak szépségeire,értékeire,megóvására.
 • Biztosítsunk sok lehetőséget az érzékszervekkel való tapasztalásra.
 • Biztosítsunk megfelelő eszközöket a természetben való folyamatos tevékenykedtetésre.

Egy családi horgászás remek alkalom,hogy a gyerekek megismerkedjenek a helyi halfajtákkal,vízben élő állatokkal,növényekkel.

Mozgásos játékok,tevékenységek

 • Horgászás-észrevétlenül gyakorolja gyermekünk a tér irányokat,a bot stabil tartásával erősödnek a kéz- kar izmai,valamint sikerélményben részesül, ha még fog is valamit.
 • Futó-fogó játékok
 • Különféle járásmódok,szökdelések,ugrások (Békaugrás)
 • Tornagyakorlatok pl.úgy hogy az állatok mozgását utánozzuk (Hogy úszik a hal.)
 • A vízparton szedhettek agyagot, amit a kreatív tevékenységnél kitünően lehet alkalmazni
 • Gyűjtsetek növényeket, majd otthon utána nézhettek, melyiket, hogy hívják.

Dalos körjátékok

Kiskacsa fürdik, Mély kútba tekinték

Népdal

Nád a házam teteje ( lehet mutogatva is énekelni, a gyerekek ismerik)

Szójátékok

 • Találós kérdések:

Nincsen hangom, nem beszélek, tiszta vízben vígan élek.   (hal)

Fűben csúszik, fűben mászik, vízben siklik, el nem ázik.   (kígyó)

Vízben élek, brekegek, ismertek-e, gyerekek.Szúnyoglábon élek, a gólyától félek. (béka)

Tó vízében lépeget, békák veszedelme, békát fog és messze néz, fél lábon merengve. (gólya)

 • Ajak és nyelvgyakorlatok:Halak, légzőgyakorlatok: Búvárjáték

Kreatív tevékenységek

 • Halacskák , akvárium készítése színes papírból, kartonból
 • Teknősbéka dióhéjból, színes kartonból
 • Kígyók, giliszták formázása agyagból
 • Tavirózsa papírzsepiből v. szalvétából
 • Rajzolás, festés az adott témára
 • Memória kártyák készítése a vízben élő állatokról, növényekről
 • Társasjáták készítése kavicsokból (pl.”X-O”játék)

Ha a délutáni alvást már hanyagolod, a kirándulás után vagy akár alatt, kérd meg a szüleid meséljenek nektek egy jó mesét. Akár kedvetekre mondókázhattok is, verselhettek vagy énekelhettek .

Mesék

Grimm legszebb meséi: A békakirály

Magyar népmese: A víz tündére, A halász és a felesége

Versek

Zelk Zoltán: A kis patak

Weöres Sándor: Gyöngy az idő

Zenehallgatás

Gryllus Vilmos: Dalok vizekről, állatokról

Egy ismert vidám dalocskával jókedvre deríthetsz mindenkit vagy akár hazafele menet az autóban énekelheti az egész család.A dal címe: Száraz tónak…

Ehhez a témához is jó szórakozást kívánunk!