RADIONICA „SPASIMO BANANU“

 

Na svjetski Dan hrane, 16.10. dvije starije skupine posjetila je gđa Tanja Popović Filipović, predstavnica Udruge za zaštitu potrošača. Održala nam je radionicu na temu SPASIMO BANANU, zapravo radionicu o tome kako smanjiti količinu hrane koja svakodnevno završava u smeću.

 

U prvom dijelu radionice pogledali smo kratki poučni film o proizvodnji hrane pune pesticida, o uništavanju okoliša pesticidima, o prekomjernom gomilanju hrane u količinama koje ne možemo potrošiti, a zatim o bacanju hrane.

 

Nakon filma zaključili smo:

-da hranu trebamo proizvoditi ekološki

-da je zdravija ona malo ružnija jabuka ubrana s neprskanog drveta, nego ona prelijepa iz trgovine

-da ne kupujemo i ne pripremamo hrane više nego nam je potrebno

-da ne bacamo viškove hrane, već ih podijelimo s prijateljima i susjedima

-da uvijek možemo spasiti bananu ako od nje, uz dodatak drugog voća, načinimo ukusni smoothe.

 

A nakon teorije prionuli smo na praksu: djeca su, svatko za sebe, birala vrste voća, očistila ga, narezala, a zatim pripremila ukusan napitak. I naravno- u slast ga popila. Ako je netko imao viška podijelio ga je s prijateljima, upravo u skladu sa onim što smo svi naučili od gđe Tanje. 

 

Na kraju sva su djeca dobila poklon-majicu s oznakom SRDAČNO HRANA, a mi smo gđi Tanji poklonili, u znak sjećanja na naše druženje, čašicu za olovke koju smo sami načinili i jedan jesenji suvenir.

 

Još jedno veliko hvala gđi Tanji Popović Filipović na prekrasnoj radionici.

 

      Odgojiteljica Zvjezdana Radetić