
Na svjetski Dan hrane, 16.10. dvije starije skupine posjetila je gđa Tanja Popović Filipović, predstavnica Udruge za zaštitu potrošača. Održala nam je radionicu na temu SPASIMO BANANU, zapravo radionicu o tome kako smanjiti količinu hrane koja svakodnevno završava u smeću.
U prvom dijelu radionice pogledali smo kratki poučni film o proizvodnji hrane pune pesticida, o uništavanju okoliša pesticidima, o prekomjernom gomilanju hrane u količinama koje ne možemo potrošiti, a zatim o bacanju hrane.
Nakon filma zaključili smo:
-da hranu trebamo proizvoditi ekološki
-da je zdravija ona malo ružnija jabuka ubrana s neprskanog drveta, nego ona prelijepa iz trgovine
-da ne kupujemo i ne pripremamo hrane više nego nam je potrebno
-da ne bacamo viškove hrane, već ih podijelimo s prijateljima i susjedima
-da uvijek možemo spasiti bananu ako od nje, uz dodatak drugog voća, načinimo ukusni smoothe.
A nakon teorije prionuli smo na praksu: djeca su, svatko za sebe, birala vrste voća, očistila ga, narezala, a zatim pripremila ukusan napitak. I naravno- u slast ga popila. Ako je netko imao viška podijelio ga je s prijateljima, upravo u skladu sa onim što smo svi naučili od gđe Tanje.
Na kraju sva su djeca dobila poklon-majicu s oznakom SRDAČNO HRANA, a mi smo gđi Tanji poklonili, u znak sjećanja na naše druženje, čašicu za olovke koju smo sami načinili i jedan jesenji suvenir.
Još jedno veliko hvala gđi Tanji Popović Filipović na prekrasnoj radionici.
Odgojiteljica Zvjezdana Radetić