RIBICE UČE KAKO PRIHVATITI I VOLJETI RAZLIČITOST

Plesna haljina žutog maslačka lijepa je priča naše poznate spisateljice za djecu, Sunčane Škrinjarić, a ujedno i neizostavni dio naših proljetnih tema. S ciljem da naučimo djecu da različitost može biti lijepa, priču smo obradili kroz nekoliko različitih aktivnosti. Djeca su nam i ovoga puta dokazala da njihovu empatiju nikada, ali bas nikada, ne smijemo podcijeniti, jer u tim malim ljudima nalaze se velika srca.

                                                                 D.B.

Ako sumnjate da su petogodišnjaci razumjeli ovu tešku temu, njihove izjave će vas sigurno razuvjeriti….

D.N.: Ja kad ga vidim, reći ću mu da ga ja poznam i da je baš lijep!
B.M.: Maslačak mi je najljepši cvijet, a pauk je odlučio postati dobar!

G.S.: Kada onako puhneš to je sjeme, otišlo je u zemlju. To je prirodno, tako priroda funkcionira! To ti je pelud i ljudi se zaguše! To je cijela priča o tome!

M.M.: Pauk je postao dobar, volim i maslačka i pauka!

D.N.: Nije maslačak mirisao, svi su ga gazili i pravili se važni. I moja Dunja ga gazi, nema obzira! On je moje sunce i moj oblak!

A.I.: Pauk je bio sam i bez prijatelja jer nije nikog volio. Onda je postao dobar, od dobre hrane, pa je ispleo maslačku plesnu haljinu.

F.D.: Meni se u priči sviđa kad su došle sve bube i pomogle maslačku ali ne mogu se sjetit koje su sve bile, de mi još jednom pročitaj.

S.P.: Ja bi maslačku posudila svoju haljinu za bal!


                                                                                                     F.D.

 

T.T.

 

 

  

Za kraj smo se poistovjetili s likom maslačka iz priče i u dvorištu vrtića osmislili zanimljivu dramatizaciju. Na nama odraslima je da svojim primjerom njegujemo različitosti i to prenosimo na našu djecu.

 

Emilija Jukić, prof.

                                                                                                                            Odgojitelj u DV Grlica