Zimnica

U okviru međunarodnog projekta Erasmus + Bezgranične mogućnosti zdravstvenog odgoja –program HELP skupina Zvjezdica  vrijedno je prethodnih dana prionula na pripreme za zimu: prvo su jedan dan pripremali pekmez od šljiva, a zatim su jedan od slijedećih dana čistili lješnjake iz košuljica kako bi se osušili i sačuvali za uporabu tijekom zimskih mjeseci.

U pripremi pekmeza morali smo odraditi nekoliko faza, baš kao prave domaćice. Prvo smo šljive oprali i ocijedili od vode. Zatim smo ih čistili od koštica te pažljivo odvajali one crvljive (u jednom trenutku naišli smo na crva i ja sam ga pokazala djeci, a zatim , zajedno s pokvarenom šljivom, bacila u smeće. Na to se Roko rastužio, želio je da mu dam crva da ima za pecanje). Nakon toga šljive smo mljeli ručnom  mašinom. Dodali smo šećera i Želina te kratko prokuhali (ovaj dio sam, zbog špricanja, odradila sama). A nakon toga – najslađi dio – degustacija gotovog proizvoda.

 

U aktivnosti je sudjelovala  većina djece iz skupine.  Bilo je onih koji su u poslu posustali , pa su se vratili igračkama.Ali bilo je i onih koji su od početka do samoga kraja vrijedno sudjelovali u svim fazama rada te na kraju pitali ima li još nešto za raditi.

 

Upravo ti vrijedni radnici bili su zadovoljni kada sam im donijela lješnjake koje je trebalo očistiti. Marljivo su radili, prepoznavali dobre od pokvarenih lješnjaka, a najzanimljivije je bilo na kraju razbijati lješnjake i kušati ih. Zaključili smo da ipak još nisu najbolji za jelo, još su svježi.  Ostavit ćemo ih da se osuše te ćemo ih pojesti na zimu.

                                                                                                                      Odgojiteljica

                                                                                                                Zvjezdana  Radetić