DV GRLICA NA OLIMPIJSKOM FESTIVALU U BELIŠĆU

 

U petak, 12. svibnja 2017., starije skupine DV Grlica sudjelovale su na 16. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića Osječko – baranjske županije koji se ove godine održavao u Belišću. Ovaj festival Hrvatski olimpijski odbor organizira, a naš vrtić na njemu već godinama sudjeluje, kako bi djeci približili olimpijske vrijednosti – uvažavanje, izvrsnost i prijateljstvo te ih učili poštovanju pravila igre i drugih natjecatelja, fair playu, samodisciplini, timskom radu, samopoštovanju.  

 

 

 

 

 

 

 

Nakon provedenih priprema, djeca su bila spremna nastupiti u natjecateljskim disciplinama –trčanju na 50 metara, bacanju loptice iz mjesta u dalj, skoku u dalj s mjesta te u malom nogometu (ekipa djevojčica i ekipa dječaka). Mali natjecatelji bili su uzbuđeni i jedva čekali nastup, svatko u svojoj disciplini. S obzirom na dobru pripremu, kako fizičku, tako i psihološku, sva su djeca bila radosna zbog ovog međuvrtićkog natjecanja i stjecanja novih iskustava te su kao pravi sportaši bili svjesni da je sudjelovati važnije nego pobijediti. Ipak, s obzirom na svoju spretnost i zalaganje, naši mali nogometaši igrali su odlično te su stigli do polufinala i osvojili 3. mjesto. Također, osvojili smo i 3. mjesto u skoku u dalj.

 

Nažalost, ovoga puta, mali olimpijci imali su priliku upoznati se s nepravdom koja je nažalost prisutna i na sportskim terenima najmlađih, a za koju odgovornost snose odrasli, koji bi trebali biti primjer, u ovom slučaju, sportskog i fair ponašanja… Naime, prilikom dodjele medalja najboljim malim nogometašima, umjesto našeg vrtića, greškom (ili ne?),  prozvan je drugi vrtić te su mu dodijeljene (naše!) medalje. Unatoč našim reakcijama, organizator, iako naknadno svjestan svoje greške, odlučio je medalje ostaviti onima koji ih nisu osvojili, te bez medalja ostaviti one koji su ih, zasluženo, trebali dobiti uz (po nama nezadovoljavajuće) rješenje i obećanje da će našim malim natjecateljima medalje naknadno poslati… Ostaje nejasno i kako su odgojiteljice i ravnateljica toga vrtića svojoj djeci objasnile dobivanje medalja koje nisu osvojili.

 

Naši su mali natjecatelji stoički podnijeli ovaj nezasluženi poraz i time još jednom pokazali da su pravi pobjednici. Ipak, kući smo se, unatoč zabavnom i uzbudljivom danu, vratili s gorkim okusom te naučenom životnom lekcijom. Pitanje je jesmo li takvu poruku htjeli poslati našoj djeci? 

 

                                                                         Ivana Bošnjaković, prof.

                                                                             odgojitelj u DV Grlica