VRIJEME JE ZA PRIČU

Protekli tjedan mlađa skupina Zvjezdice bila je u svijetu priča, posebice bajki i basni. Upoznali su osnovne značajke bajke i basne, sačinili plakate na tu temu, prisjetili se poznatih im priča te ih smjestili u jednu ili drugu skupinu.

 

Poslušali su i neke, njima nove, bajke pojedinih svjetskih naroda. Vrhunac je bio posjet  našeg starog poznanika -školskog knjižničara Tihomira Dunđerovića sa jednom potpuno drugačijom pričom, bajkom sjevernoameričkih indijanaca KAKO JE GLUSKAH POBIJEDIO ZMAJA. Priča veoma zanimljiva i prezentirana na još zanimljiviji način. Jer, nakon što smo je poslušali, Tihomir nam je pokazao desetak raznih instrumenata, od kojih neke koriste i indijanci. Najzanimljiviji nam je bio bubanj KAHON i KIŠNI ŠTAP. Pokazao nam je kako se svira na njima, a zatim smo se i sami okušali u tome.  Plesali smo „indijanski ples“ dozivanja kiše, a zatim smo raznim udaraljkama svi zajedno svirali u različitom ritmu i tempu,prateći njegove naputke. Nakon žestokih ritmova smirenje smo svi zajedno pronašli ležeći na tepihu zatvorenih očiju i osluškujući  zvuke KIŠNOG ŠTAPA.

VELIKO HVALA TIHOMIRU NA IZVANREDNOM DOŽIVLJAJU.       

                                                                                                      Odgojiteljica Zvjezdana Radetić

Kišni štap sačinjen je od dugačkog šupljeg drveta u koje su prema unutra pozabadane iglice kaktusa. U štap su ubačene sitne školjkice te je štap zatvoren s obje strane i izvana oslikan i ukrašen. Kada se štap preokreće, školjkice padaju s jednog kraja na drugi i sudaraju se s iglicama kaktusa prizvodeći zvuk identičan zvuku padanja kiše. Po tome je štap i dobio ime. Fantastičan i umirujući zvuk.