DRUGO DJEČJE SIJELO

Ova naša slavonska i baranjska djeca od najranijeg djetinjstva upoznaju se sa običajima svoga kraja i vjerujemo da će to ostati u njima i kada odrastu…

U ponedjeljak, 27. veljače 2017., održano je Drugo vrtićko sijelo u organizaciji DV Grlica.

Čast da otvore sijelo ove godine pripala je srednjoj skupini DV Grlica pod vodstvom odgojiteljice Marijane Đurin koji su nam se predstavili s dječjim tradicijskim igrama, pjesmama i plesovima iz Slavonije.

Kako se bogatstvo našega kraja očituje također i u njegovoj različitosti, ove godine s nama je bila dječja skupina KUD-a Vardarac, Gerle, pod vodstvom gđe Anduci Livie, koja nam je predstavila mađarske tradicionalne dječje plesove, točnije Dječje igre iz Šomođa.

Naš vrtić Grlica već dugi niz godina njeguje tradiciju i običaje našega kraja te ju čuva od zaborava prenoseći je na nove naraštaje. Tako već godinama u našem vrtiću djeluje folklorna skupina koju vode odgojiteljica i ravnateljica Vesna Španić i odgojiteljica Marijana Đurin. Folklornu skupinu vrtića čine djeca dviju starijih skupina. Oni su nam ove godine pripremili bogat program te je bio užitak slušati ih i gledati. Zaigrali su kolo, zaplesali polku, zapjevali kao čvorak i zažuborili kao izvir voda, i otkrili nam tko je sijao lubenice, krao guske, tko se vozio u srebrnim kolima i još mnogo toga…

Čuvari naše tradicije i običaja svakako su članovi Folklornog ansambla Bilje sa voditeljem Nedjeljkom Hačekom, bez čijeg nastupa ova večer ne bi bila potpuna. Nadamo se da će i mnogi naši vrtićarci postati i ostati njegovi članovi. Uživali smo u njihovom nastupu!

Nakon ”službenog” dijela i prekrasnih nastupa izvođača, nastavljena je opuštena zabava u istom ritmu, uz zvuke TS Kvinta iz Osijeka, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na njihovom doprinosu.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti i svima ostalima koji su doprinijeli organizaciji i provedbi našeg drugog vrtićkog sijela. Zahvaljujemo se, prije svega, svim izvođačima bez čijeg truda i pripreme ne bi ni bilo ovoga sijela. Oni su nam siguran pokazatelj da – dok smo živi i dok će nas biti, običaji će se naši nastaviti! Zahvala svim roditeljima, bakama, djedovi koji  su i ove godine podržali svoju djecu i nas odgojitelje i voditelje folklornih skupina u nastojanjima za održanjem naše kulture i baštine. Zahvala i svim odgojiteljima i ostalima djelatnicima vrtića Grlica koji su doprinijeli u organizaciji našeg drugog vrtićkog sijela.

Čini nam se da smo započeli dobru tradiciju koju planiramo nastaviti i dalje…


Ivana Bošnjaković, prof.
odgojitelj u DV Grlica