COMENIUS PROJEKT KAKO USTANOVA MOŽE UTJECATI NA SVIJEST DJECE O ZDRAVOM ŽIVOTU

DRUGI SUSRET PARTNERSKIH VRTIĆA U RADZOVCAMA U SLOVAČKOJ

Nakon prvog partnerskog susreta COMENIUS projekta održanog krajem rujna 2013.godine u Pećuhu susreli smo se ponovo u prvim danima veljače u Slovačkoj u mjestu Radzovce. Na tom skupu prvi dan vrtići partneri prezentirali su svoj rad na projektu u prvoj četvrtini projekta.

 

U prvoj četvrtini svi vrtići partneri imali su obvezu u iste određene dane održati projektne dane u svojim ustanovama na određenu temu, pa smo tako imali:

         rujan –   dan srca

         listopad – dan   čistih ruku

         studeni – vitamini i ljekarna

         prosinac – prirodni lijek MED

         siječanj –   promet.

Sada, na susretu u Slovačkoj, svi vrtići partneri prikazali su kako su odradili zadane teme. Razmjenjivali smo iskustva, bilo je sličnosti u radu iako su teme odrađivane istovremeno u različitim državama.

Drugi dan posjetili smo vrtić i školu. Vrtić je smješten u jednoj zgradi koja je prije bila dvorac. Jako nam se svidjelo štop svaka skupina djece koristi tri prostorije; dvije za aktivnosti, a jedna je spavaonica. U vrtiću se uglavnom radi vrlo slično kao i kod nas, a imaju dvije skupine koje rade na mađarskom jeziku i jednu skupinu koja radi na slovačkom jeziku.

Poslije obilaska vrtića u školi smo poslušali predavanje o povijesti mađarske manjine u Slovačkoj, a zatim smo imali radionice na kojima smo izrađivali njihove tradicionalne poslastice i upoznali tradicionalnu tehniku prerade vune, tzv. Filcanje.

Treći dan smo bili na prekrasnom izletu, u brdima prekrivenim snijegom, tako da smo mogli skijati, sanjkati i uživati u ljepotama toga kraja.

Četvrti dan smo krenuli nazad u svoja mjesta i svoje vrtiće puni prekrasnih dojmova i bogatiji novim prijateljstvima.

Slijedeći susret biti će od 22. do 25.svibnja u Rumunjskoj.