POSJET SEOSKOM GOSPODARSTVU OBITELJI LACKOVIĆ

Dana 3.listopada djeca polaznici srednje skupine Štrumpfića- četverogodišnjaci i petogodišnjaci, posjetili su seosko gospodarstvo obitelji Lacković. Nakon nekoliko tmurnih i kišnih dana taj da je osvanuo lijep i ugodan, a djeca su se, u očekivanju izleta, dobro pripremila, slojevito obukla i svi odreda donijeli gumene čizme. Naravno, za odlazak smo se pripremali i na drugi, naš vrtićki način; priredili smo skomni poklon za naše domaćine u znak zahvale što će nas primiti i pkazati svoje imanje.

 

Krenulo se odmah nakon doručka jer put je dug, pogotovo kada ga gaze malene nožice u gumenim čizmama pješice od vrtića do kuće Lackovića koja se nalazi na samom južnom ulazu u Bilje.

Uz razgovor o „aktualnim temama“ i poneku pjesmu brzo se stiglo do cilja. A tamo su nas dočekali članovi obitelji Lacković (od kojih je onaj srednje generacije bio svojevremeno polaznik našeg vrtića) i pokazali nam svoje imanje. Djeca su bila oduševljena životinjama koje tu na jednom mjestu mogu vidjeti , jer ih po domaćinstvima u našem mjestu više gotovo uopće nema. Nakon „dugog i napornog“ puta djeca su se ovdje okrijepila slasnim voćem. Svi su vrlo rado pojeli kruh sa domaćim pekmezom, onakvim kakav su pripremale naše bake, jedino su malo zapeli kada je na red došao kozji sir.

Sve pojedeno zalili smo domaćim sokovima bez konzervansa (zar takvi još uopće postoje), a tada smo siti i napiti, puni energije, krenuli nazad prema vrtiću. Vjerujte, ova energija iz domaćih proizvoda je čarobna, jer nazad smo stigli brže nego tamo.

NA KRAJU ZAKLJUČUJEMO: MI SMO ZA ČUVANJE TRADICIJE, POGOTOVO ONE VEZANE UZ PREHRANU.