OBILJEŽAVANJE DANA STARIH OSOBA

Dana 1.listopada djeca starije skupine našeg vrtića iz Bilja pokušala su svoji aktivnostima uljepšati dan starih osoba pojedincima koji su zašli u treću životnu dob.

 

Tako je toga dana prijepodne jedna manja skupina šestogodišnjaka sa odgajateljicom Zvjezdanom krenula u posjet udomiteljima u Mažuranićevoj ulici u Bilju koji skrbe o nekoliko starih osoba koje su uglavnom narušenog zdravlja i bez adekvatne skrbi u okviru svojih vlastitih obitelji. Međutim, na ulazu u dvorište dočekao nas je pas koji je svojim lajanjem i režanjem spriječio naš ulazak, a kako nismo mogli doći do zvona, a niti je lavež psa dozvao vlasnike, mi smo ostali vani neobavljena posla, žalosni što našim poklončićima i pjesmama i recitacijama nećemo moći obradovati štićenike ove ustanove.

Da se ne bismo u vrtić vratili baš potpuno neobavljena posla, krenuli smo na drugu predviđenu lokaciju; u posjet obitelji Kovačević Martina. U toj su nas obitelji dočekali širom otvorenih vrata, a kada smo vidjeli njegovu bolesnu suprugu i teško bolesnoga sina bilo nam je drago što ćemo im uljepšati tmurni dan vedrom dječjim glasovima. Otpjevali smo im nekoliko pjesmica, odrecitirali stihove o baki i djedu i na trenutak ispunili kuću veselim dječjim žamorom . Domaćini su nas lijepo primili, počastili kolačima i svježim voćem i imali beskrajno strpljenje za stotine dječjih pitanja i primjedbi i mnogo im hvala na svemu.

U poslijepodnevnim satima u prostorijama biljskog dvorca šestogodišnjaci su, zajedno sa svojim odgajateljicama Vesnom i Anom, izveli kraći program za okupljene starije osobe povodom njihovog dana. Program se sastojao od pjesmica, plesova i recitacija, a dugi aplauz i pokoja suzica u oku bakica bili su znak da smo u potpunosti uspjeli u našoj nakani da im priredimo jedno lijepo i ugodno poslijepodne. Zauzvrat djeca su bila počašćena ukusnim i slasnim kolačićima kakve samo bakice znaju prirediti. Na kraju smo sve to (a i stolnjake) zalili sokovima.

Sve stare osobe koje smo taj dan posjetili darivali smo poklončićima koje su izradila djeca starije skupine zajedno sa svojim odgajateljicama Vesnom i Anom.

TAKO MALO TREBA DA SE NEKOME, BAREM NA TRENUTAK, ULJEPŠAJU SUMORNI STARAČKI DANI.