KAKO USTANOVA MOŽE UTJECATI NA SVIJEST DJECE O ZDRAVOM ŽIVOTU

Od 16. do 19.travnja 2015. naš vrtić bio je domaćin petog susreta partnera uključenih u međunarodni COMENIUS projekt multilateralnog partnerstva pod nazivom KAKO USTANOVA MOŽE UTJECATI NA SVIJEST DJECE O ZDRAVOM ŽIVOTU. Sudionici projekta su djeca i zaposlenici vrtića mađarske nacionalnosti iz Mađarske, Slovačke , dva vrtića iz Rumunjske i našeg vrtića. Projekt se provodi od kolovoza 2013.godine, a završava u kolovozu ove godine. Tijekom projekta svi sudionici su provodili određene aktivnosti vezane uz zdrav život i podizanje svijesti djece i roditelja o zdravom životu, provodili su se zajednički projektni dani, a svakih pet mjeseci sastajali smo se u drugoj državi i drugom mjestu kako bismo razmjenili iskustva i pratili postignuća vezana uz temu projekta.

Susret u našem vrtiću započeo je dolaskom svih sudionika u četvrtak, 16.travnja oko podneva. Gosti su sve vrijeme boravka kod nas bili smješteni u pansionu „Didin konak“ u Kopačevu, gdje se, taj isti dan u poslijepodnevnim satima održala konferencija na kojoj su pojedini vrtići prezentirali svoj rad vezano uz projekt u periodu od zadnjeg susreta. Nakon toga, na istom je mjestu održan svečani domjenak za sve sudionike, gdje smo se malo bolje uoznali međusobno i nastavili s razmjenom iskustava.

Susret je nastavljen u petak, kada su gosti u prijepodnevnim satima posjetili naša područna odjeljenja, a zatim i matični vrtić u Bilju. Bila je to prilika da vide u kakvim mi uvjetima radimo i na koji način. Konstatirali smo da je to sve vrlo slično te da se u radu susrećemo sa sličnim problemima. Posebno su bili oduševljeni našim novim vrtićem u Bilju, gdje su se zadržali nešto duže i gdje im je bio poslužen ručak koji se pripremio u našoj kuhinji. Dječica su ih darivala skromnim, ali lijepim poklončićimate su vrtić napustili oko 14 sati sretni i prezadovoljni svime što smo im pružili.

Taj isti dan tijekom poslijepodneva održana je u Domu kulture u Kopačevu radionica na temu stare narodne igre našeg kraja. Tom prigodom predstavljena je i knjiga starih narodnih igara u čijem nastanku su vrlo aktivno sudjelovala i djeca i odgojiteljica našeg područnog odjeljenja u Kopačevu. U večernjim satima na istom mjestu gosti su počašćeni ribljim specijalitetima koje su za tu prigodu pripremili vrtićki roditelji Kopačeva.

U subotu prijepodne gosti su razgledali Osijek, a u poslijepodnevnim satima posjetili su Kopački rit. Od „Didinog konaka“do rita preveženi su traktorom, a u ritu su obišli edukativnu stazu te se provezli brodom po jezeru Sakadaš.

U večernjim satima družili smo se uz tamburaše u „Didinom konaku“, a tada smo se polako i pozdravljali, jer su u jutarnjim satima gosti kretali nazad prema svojim mjestima i vrtićima.

Otišli su, prema njihovim riječima, puni lijepih i ugodnih dojmova, puni hvale i zahvale za nas kao domaćine uz dogovor za slijedeći , posljednji susret u Pećuhu na završetku projekta.

A mi, ostali smo zadovoljni što smo se pokazali dobrim domaćinima, što smo i nakon ovog susreta obogaćeni novim saznanjima i spoznajama koje ćemo ugraditi u naš svakodnevni rad s djecom.

 

ZATO VELIKO HVALA SVIM NAŠIM ZAPOSLENICIMA I NAŠEM OSNIVAČU KOJI SU SE POTRUDILI DA OVAJ SUSRET PROTEKNE U NAJBOLJEM REDU I DA GOSTI BUDU U SVAKOM TRENUTKU I SVIME ZADOVOLJNI.

Jedini trag gorčine ostao nam je zbog ignoriranja našeg truda i rada od strane naših medija; smatramo da je ovo zbivanje bilo vrijedno da se o njemu napiše koji redak ili objavi kratka reportažica, obzirom da smo jedini vrtić u istočnoj Hrvatskoj koji je uključen u takav međunarodni projekt, koji , između ostalog, ustanovi donosi i određenu financijsku dobit. No, na naš poziv nije se odazvala ni Slavonska televizija, niti HRT, uz obrazloženje da im to nije atraktivno. A i Glas Slavonije će objaviti članak o tome ako ga mi sami napišemo.

PO NE ZNAM KOJI PUTA RAD I TRUD U PREDŠKLSKIM USTANOVAMA JE POTCJENJEN